onsdag 28 mars 2012

Besök på Galleri Thomas Wallner

Eftersom Richard Johansson, som är handledare och lärare på Österlenskolan, deltar i grupputställningen Worlds Apart på galleri Thomas Wallner i Simris, packade vi in oss i några bilar och drog dit för att höra Richard berätta om sitt arbete. Gött att ha bra samtidskonst runt knuten!
Shanti tog några bilder på våra vackra elever!




Eget projekt, sista veckan

Sista dagarna på eget projekt veckorna. Alla har spridit ut sej överallt och det liknar verkligen en konstskola nu. Jag biter mej i tungan och tänker på nästa veckas generalstädning...
Under denna period har alla arbetet hårt med ett eget självvalt projekt. I en projektbeskrivning har eleverna formulerat va det är de vill undersöka, varför och hur. Projekten ska vara realistiska i förhållande till tid och omfattning. Varje tisdag och onsdag träffas vi i halvgrupp för att "rapportera" till varandra om hur arbetet framskrider. Varje elev har en handledare som  kommer en gång i veckan. Syftet med det egna projektet är att prova på att driva en egen fråga och att självständigt lösa sina problem, med en handledare som bollplank. I åk 1 har man sammanlagt fyra eget projekt veckor medan man i tvåan har sammanlagt tolv sådana veckor. Efter påsk har vi en stor redovisning. Tvåorna opponerar på ettorna. Tvåorna får en extern konstnär som tittar på deras verk och diskuterar. I tillägg till det konstnärliga arbetet ska eleverna också skriva en rapport som beskriver tex vad de lärt sig under arbetets gång, vilka beslut de fattat, vad har funkat och vad har inte funkat etc etc.
Som vanligt är det hög energi. Man märker verkligen att alla hade ett uppdämt behov av att bara få dyka in i något de själva bestämt, använda sig av de kunskaper och nya insikter de fått i alla kurser vi haft.

Tvåorna har haft bråda tider med alla ansökningar. Våra elever söker till landets samtliga högre utbildningar inom konst och design, samt konstakademier och designhögskolor i Danmark, Norge och Holland. Igår kom det glädjande beskedet om att Micke kallats till intervju på Konstakademin i Stockholm. Endast 24 av sammanlagt 766 sökande kallas till intervju! Fortfarande är det många svar som ska ramla in. Några ur ettan söker också.








Våren är i stan och vi väntar på att glasskiosken i hamnen ska öppna!

söndag 11 mars 2012

Ansökan till skolan

Nu ligger det digitala ansökningsformuläret till skolan ute på hemsidan. Klicka här så kommer du direkt dit!
Du ska alltså ladda upp tio bilder på arbeten du gjort. Vi vill gärna se en bredd på ditt arbete. Skisser är också bra, fota skulpturer och tredimensionella arbeten. Filmer och ljudverk kan du maila på info@osterlenskolan.se, det klarar inte ansökningsformuläret.
Det personliga brevet är viktigt i tillägg till dina arbetsprover; där kan du beskriva vem du är, dina drömmar, förväntningar, erfarenheter och annat som du tycker känns viktigt att förmedla. Våra elever är i år mellan 19 och 40 år och kommer från hela Sverige. De tar studiemedel från CSN och bor runtom i Simrishamn. Vi har 20 elever i ettan varav fem killar. I tvåan har vi sju elever varav fem killar.
Dina arbetsprover kommer att ses igenom av rektor, två lärare samt en representant ur tvåan. Dina personuppgifter och arbetsprover är inte tillgängliga för andra än dessa. Du kommer att få svar både om du är antagen eller inte, och det kommer skriftligen kring den 22 maj. Det kan hända att vi ber dig komma för ett personligt möte om du inte bor för långt ifrån oss.
Vi svarar gärna på frågor om ansökan och skolan. Kontoret är bemannat med kvinnor mån - tors mellan kl 900 och 1700 utom onsdagar då vi går hem kl 1600.  Tel är 0414 175 15. Maila oss gärna om vi inte svarar i tel. Inga frågor är dumma!
Vi ser fram emot din ansökan!
Jennifer Forsberg rektor
samt lärare och elever

fredag 9 mars 2012

Bea Szenfeld

Nu har alla haft lov i två veckor för att kunna arbeta järnet med alla arbetsprover som ska in nu. Full aktivitet som vanligt. Ettorna förbereder sig inför sin första "Eget projekt"- period. Under tre veckor ska de arbeta med ett eget valt projekt, självständigt driva det och till sist redovisa i muntlig och skriftlig form. Alla har en egen handledare att bolla sina ideer och frågeställningar mot, och vi träffas regelbundet i större grupper för att stämma av. Många spännande projekt kommer att undersökas; allt från att arbeta med sin prestationsångest, måleri, film projekt, kläder, designprojekt till att bygga bänkar ute på stan.

Precis inna lovet hade vi en helkväll med Bea Szenfeld - modeskapare/kreatör/konstnär. Hon berättade mycket om hur hon arbetar, hur hon bygger upp sin verksamhet och de val hon gjort. Bea är generös med tips och sig själv och alla upplevde att hennes energi och fokus smittade av sej och gav inspiration.
Att gå sin egen väg och att göra det grundligt, att det inte finns några genvägar bort från hårt arbete är några av de saker Bea pratade om.