tisdag 29 maj 2012

Workshop i plats och kontext


Österlenskolan avslutar terminen med en kurs där studenter från både årskurs ett och två, 
delas in i grupper om fyra. Varje grupp väljer en plats i Simrishamns hamnområde för att 
registrera och karaktärsbestämma. Kursen heter ”Plats och kontext”. Det registrerade materialet 
från platsen stuvas om av gruppen och tar sig nya uttryck i en två veckor lång kreativ process. 
Kursen avslutas med att studenterna redovisar sin process både visuellt och verbalt för varandra. 
Processen gestaltas med hjälp av modell, film, fotografi, teckning, text, performance, rumsgestaltning 
och på det vis som studenterna väljer att kommunicera.


Här en del bilder och en liten text som är delar av processen då vi "fryser" - här och nu!
























TRE MINUS ETT ÄR LIKA MED ETT
Vi lägger oss ner mot rispig mark. Vi känner värmen från marken mot skulderblad och ben.  Vi känner kylan från vinden som kittlar oss i ansiktet och blåser liv i hår, hud och halsduk. Och den blåser liv i hav. Vågorna som slår mot sten, slår mot sten, slår mot sten och retirerar.
Vi tänker oss en plats på andra sidan jorden. En plats rakt under oss, över oss, parallellt med oss. Vi ligger rygg mot rygg mot er. Tar ni fram era långa stetoskop kan ni känna våra hjärtslag genom rygg, genom rispig mark och tusen, tusen kilometer. Vi känner er, känner med er. Systrar och bröder på andra sidan.
Vi slår upp ordet antipod och hittar vår mitt ute i stilla havet utan varken systrar eller bröder. Vi tar oss dit. Känner tyngdlös tyngd i omsluten ensamhet.  Trycket från ton av vatten mot trumhinna, ögonlock och bröstkorg. Rörelser i min närhet, någon som badar tusen mil bort. Svallvågor av benspark.
Vi ser att allt är tudelat. Vi pratar motsats, motpol och hemisfär. Norra, södra. Vänstra, högra. Vi blundar och känner, stänger av, tänker. Blundar med höger hjärnhalva och håller sen för den vänstra. Försöker förstå vad som sker i oss. Vi övar spatial förmåga och tänker rumsligt. Leker vetenskapsmän och får svindel vid randen där universum tar slut, tar vid.
Vi pratar om parallella världar, otillgängliga platser. Vi pratar om havet och rymden. Vi ångrar oss och tänker allt är inte i tu, utan i tre. Vi ritar trianglar i fadern och sonen och den heliga andes namn. Vi  skriver ekvationen tre minus ett är lika med ett. En pol och dess motpol skapar en tredje dimension. 
Allt är beroende av vartannat, allt är i symbios och allt är så hjärtslitande obegripligt.


fredag 25 maj 2012

Ny utställning på Gallerø









Sista utställningen för terminen är Freja Wilhelmsson. Hon visar arbeten på papper, fotografi och installationer. Här är lite bilder från utställningen.

torsdag 24 maj 2012

Primär antagning - check

Puh, den första antagningsrundan är nu gjord. Det är många timmars tittande, vändande och vridande på ansökningarna. Juryn består av rektor, två lärare (en kvinnlig och en manlig) samt en lottad elev ut åk 2. Eftersom vi får ansökningarna digitalt kan vi alla hemma i lugn och ro titta igenom materialet och läsa de personliga breven. Sedan möts vi för ett marathon möte där allas åsikter, aspekter och tankar vädras. Vi vet att alla som söker har potential, alla kan utvecklas under god handledning i stimulerande miljö. Alla borde få chansen. Några bli glada, men fler blir ledsna av våra beslut.. Jag kan ärligen säga att vi gjort allt för att göra en rättvis bedömning. Ingen har fått mindre diskussion än någon annan. I år har vi endast tio platser i åk 1 att besätta, eftersom nästan alla som nu går ut ettan valt att även fortsätta i tvåan.
Vi ser med förtjust spänning fram emot att få börja arbeta med våra nya ettor till hösten. Vi är också medvetna om att de som söker och inte kommer in blir besvikna. Vår uppmaning till alla är att jobba på, rita titta tänk, ge inte upp, sök igen.
Skriftligt besked till alla sökande utgår i början på nästa vecka. Inga besked lämnas innan dess.

torsdag 17 maj 2012

Vassil Simittchiev och Twitter

Imorgon fredag får skolan besök av den legendariska konstnären, konsthögskoleprofessorn, performacekonstnären och visionären Vassil Simittchiev!! Lyckans oss, det blir spännande.
Denna text om Vassil har jag lånat från Konstföreningen Aura:
Vassil Simittchiev (född 1938 i Sofia, Bulgarien) är bosatt i Malmö.
Efter flykten från Bulgarien till Sverige 1975 har Vassil Simittchiev berikat det svenska konstlivet med en konst som är ifrågasättande och gränsöverskridande. Han har även varit professor vid Konstfack i Stockholm. Under sin tid på Konstfack grundade han, i anslutning till utbildningen, Den fria akademin, en mötesplats för konstnärer som arbetar med konst i offentlig miljö.
Ett projekt som väckte mycket uppmärksamhet var installationen "Glaskajen" från 1985 då han i Malmö lät täcka hela Hjälmarekajens yta på 6000 kvm med stora glasskivor. Efter tre dygn dirigerade konstnären två tunga lastbilar att sakta köra fram och krossa glaset. När Vassil Simittchiev ställde ut på Lunds konsthall 1981 täckte han in hela fasaden i speglande folie, ett förvandlingsnummer som förvrängde perspektivet i den omkringliggande miljön.
Många av Vassil Simittchievs projekt har inte blivit utförda mer än som skisser, men de är inte mindre intressanta för det, tvärtom. Med sina skisser visar han hur viktiga idéerna är och betydelsen av att de också får synas och ta plats.
Skolan har också börja Twittra, och man kan följa oss på Österlenskolan.
Trevlig helgdag

tisdag 15 maj 2012

dagsläget i siffror

Av sju elever i åk två har hittills tre elever kommit in på fyra utbildningar, fem elever har  kallats till sammanlagt sju intervjuer. I ettan har fyra elever sökt till tre olika utbildningar och kommit till intervju på alla tre. Vi väntar fortfarande med spänning på de sista svaren, men gläds idag enormt åt Freja och Elin som kom igenom nålsögat på Konstfacks linje för Grafisk Design. Idag tog deras liv en avgörande vändning för lång tid framöver. Stort. Stolt..

Saftfabriken i Gärsnäs

Årskurs 2 har haft ett ganska annorlunda och spännande projekt knutet till en specifik plats, den gamla saftfabriken i Gärsnäs, som står som ett monument över en svunnen tid, stor, obegriplig och övervuxen.
 veckan arbetade de (som inte var på intervju på Konstfack) med ljud, för att förstå och beskriva platsen. Special Guest var Ola Paulsson musiker och ljudkonstnär. Andra veckan handlade om att definiera en händelse på valfritt sätt. Eleverna valde att göra film och fotoprojekt. Här är några bilder som dokumenterar arbetet. Andreas gjorde en film med en slags grävling som går omkring. Simon o Micke städade sig fram till den 40 år gamla gatubeläggningen och noterade vad som hände, Jakob gjorde ett fotoprojekt. Elin en film som utgår från naturen som tagit över. Fint att arbeta förutsättningslöst och sökande utan förväntning på något visst resultat. Härligt att vara ute i våren som bara knakar och blir grönare och grönare.












Första

lördag 12 maj 2012

Avslutning skulpturkurs

















































Så var det genomgång av alla ettors arbeten som de gjort under de 2 veckorna med Anna Ekman. Här är lite presentationer av de olika "stationerna".